niedziela, 4 listopada 2012

Bielizna kielichowa

Na zbiórce w dn. 3 listopada br. przypomnieliśmy sobie elementy tzw. bielizny kielichowej, czyli to wszystko, w co "ubrany" jest kielich.

Liturgia Eucharystyczna rozpoczyna się od Przygotowania Darów. Kapłan przedstawia Panu Bogu chleb na patenie oraz wino w kielichu i ustawia je na specjalnej chuście, która nazywa się KORPORAŁ 


W trakcie wlewania do kielicha wina i wody używa się pewnego rodzaju ręczniczka, zwanego PURYFIKATERZEM. Używa się go też po Komunii Świętej


Przygotowując kielich umieszcza się na nim patenę. Może to być PATENA KIELICHOWA (płytka)



lub PATENA GŁĘBOKA.


Z pewnością zauważyliście nieraz taki kwadratowy usztywniony kawałek materiału, którym kapłan przykrywa kielich; to PALKA. Ma ona zabezpieczać chleb i wino, a po Przeistoczeniu Ciało i Krew Pana Jezusa, przed zanieczyszczeniem lub przed owadami.


Cały kielich okrywa się WELONEM.


Nie możemy też zapomnieć o AMPUŁKACH


i o RĘCZNICZKU.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz